Глава 10 · 10.8
Работа с настолното приложение на Nextcloud (синхронизация)
С безплатното приложение за синхронизация Nextcloud Files Вашите файлове от WebOké Nextcloud се намират в обикновена папка на Вашия компютър. Това, което промените в тази папка, автоматично се отразява във Вашия Nextcloud, и обратно. По този начин имате достъп до файловете си дори без интернет.

Изтегляне
| Компютър | Системни изисквания според Nextcloud | Изтегляне |
|---|---|---|
| Windows | Windows 10 (версия 1809 или по-нова) или Windows 11, 64 бита | Windows |
| Mac | macOS 13 или по-нова версия | macOS |
| Linux | 64 бита (x86_64), като AppImage | Linux (AppImage) |
Нашите бутони винаги сочат към най-новата версия. За по-стари Mac компютри (macOS 11 или 12) Nextcloud предлага по-стара версия на nextcloud.com/install.
Инсталиране и влизане
- Инсталирайте приложението и го стартирайте.
- Изберете вход и въведете адреса на Вашия Nextcloud, например https://demo.webokecloud.nl.
- Вашият браузър отваря екрана за вход на Вашия WebOké Nextcloud. Влезте, при необходимост въведете кода за двустепенна проверка и дайте достъп на приложението.
- Изберете кои папки искате да имате на компютъра си и къде да се намира папката.
Стъпка по стъпка със скрийншоти: Инсталиране на Nextcloud Files на Windows и Инсталиране на Nextcloud Files на Mac.
Синхронизация и Nextcloud Office заедно
- Ако двукратно щракнете в папката на Nextcloud върху файл с разширение docx, xlsx или pptx, той се отваря в програмата, свързана с този тип файлове. Това може да бъде Nextcloud Office, но също и Word или LibreOffice.
- При запазване приложението за синхронизация поставя файла във Вашия Nextcloud. В такъв случай обаче работите сами: колегите Ви виждат промените едва след запазването.
- Ако искате да работите едновременно с колеги върху даден файл, отворете го в браузъра или чрез свързания Ви Nextcloud в Nextcloud Office. Вижте Съвместна работа между програмата и колеги в браузъра.
Внимание: виждате ли във Вашата папка файл с "conflict" в името? Тогава файлът е бил променен едновременно на две места. Прегледайте коя версия искате да запазите и изтрийте другата. В Запазването или синхронизирането не успява ще прочетете повече за проблеми със запазването и синхронизирането.
Съвет: не Ви трябват всички файлове на компютъра Ви? Активирайте в приложението само папките, които наистина използвате. Това ще спести място на диска Ви.
