Глава 5 · 5.13
Подновяване и автоматично подновяване
Регистрирате домейн име за определен период, обикновено една година. По подразбиране той се подновява автоматично. Така не рискувате да загубите домейна си заради забравена дата.
Къде виждате подновяването?
В горната част на страницата на домейна се намира превключвателят Подновява се ежегодно (1). Под него е картата с подновяването (2):

- Подновяване: каква е цената за подновяване, без и с ДДС.
- Изтича на: текущата крайна дата.
- След подновяване валиден до: новата крайна дата след подновяване на домейна.
- Фактура за подновяване: кога се създава автоматично фактурата за подновяването. Ако вече има открита фактура за подновяване, тук виждате номера на фактурата с връзка Преглед на фактурата.
В прегледа на Моите домейни виждате под всяко домейн име дали автоматичното подновяване е включено или изключено.
Съвет: ако плащате фактурите си за подновяване автоматично чрез директен дебит, не се налага да мислите за нищо повече. Вижте Настройване или спиране на директния дебит. Как да платите фактура, прочетете в Плащане на фактура (включително на няколко наведнъж).
Изключване на автоматичното подновяване
Изключването на автоматичното подновяване е равносилно на прекратяване на Вашия домейн. Затова, ако кликнете върху превключвателя Подновява се ежегодно, се отваря прозорецът Прекратяване на домейн.

Какво избирате в този прозорец, прочетете в Прекратяване или прехвърляне на домейн. Ако не сте сигурни, натиснете Отказ. Тогава нищо не се променя.
След прекратяването на страницата на домейна се показва Няма да бъде подновен. с датата, на която домейнът изтича. След това вече не се начисляват разходи.
Повторно включване
Размислихте ли? Включете отново превключвателя или натиснете Отмяна на прекратяването в картата Разширени функции. Тогава ще видите съобщение, че автоматичното подновяване отново е включено. За да направите това за няколко домейна наведнъж, използвайте в прегледа бутона Автоматично подновяване: вкл. (вижте Вашето обобщение на домейните).
Внимание: домейн, който не бъде подновен навреме, спира да работи след крайната дата. Вашият уебсайт и имейлите на този домейн вече няма да функционират, а след известно време името става отново свободно за всички.
