8. fejezet · 8.1
Egyszerre dolgozni egy dokumentumon
Megtekintés rövid videóban
A WebOké Nextcloudban található Euro-Office segítségével kollégáival egyszerre dolgozhat ugyanabban a dokumentumban. Élőben láthatja, amit a másik éppen gépel. Nincs többé oda-vissza küldözgetett verzió, és nincs többé a kérdés, hogy „kinél van a legújabb?”: csak egyetlen dokumentum létezik, és az biztonságban van a saját WebOké Nextcloudjában.

Így dolgozhat együtt egy dokumentumon
- Ossza meg a dokumentumot a kollégájával, és adjon szerkesztési jogosultságot. Hogy ez hogyan működik, olvassa el itt: Dokumentum megosztása egy kollégával.
- Nyissa meg a dokumentumot. A kollégája ugyanazt a dokumentumot a saját Nextcloudjából nyitja meg. A megosztott fájl a fogadónál megtalálható az Összes fájl alatt és a Megosztások alatt.
- Egyszerűen kezdjen el dolgozni. Amit a kollégája gépel, az megjelenik az Ön képernyőjén. A kollégája kurzora saját színt kap, a neve feltüntetésével.
Ki dolgozik még a dokumentumon?
Ha más is tartózkodik a dokumentumban, a szerkesztő jobb felső sarkában megjelenik egy gomb emberalakokkal és a résztvevők számával (1). Kattintson rá: a A fájlt szerkesztő felhasználók alatt megjelenik mindenki neve, aki megnyitotta a dokumentumot.

Mentés
Nem kell semmit elmentenie: az alapértelmezett Gyors módban minden módosítás automatikusan mentésre kerül. Inkább saját maga szeretné eldönteni, mikor lássa a másik az Ön módosításait? Akkor válassza a Biztonságos módot, lásd: Gyors vagy Biztonságos: a két együttműködési mód.
Tipp: az együttműködés táblázatokban és bemutatókban is ugyanúgy működik. Egy táblázatban azt is láthatja, melyik cellát jelölte ki a kollégája.
Figyelem: ha a kollégájának nincs szerkesztési jogosultsága, a dokumentum csak olvasásra nyílik meg. A jogosultságokat a fájl megosztási oldalsávjában módosíthatja.
A munka közbeni egyeztetéshez használjon megjegyzéseket (Megjegyzések hozzászólása és valaki megemlítése) vagy a csevegést (Csevegés a dokumentumban).
